Jak zhubnout zadek

26.12.2016

Hýžďové svaly představují největší skupinu svalů v lidském těle a u člověka jsou dokonce nejvíce vyvinuté oproti ostatním savcům, jelikož mají významný podíl na vzpřímené chůzi. Složeny jsou ze tří svalů:

  • Malého hýžďového svalu - gluteus minimus
  • Středního hýžďového svalu - gluteus medius
  • A velkého hýžďového svalu - gluteus maximus - který je největším     svalem lidského těla.

  • Oblast hýždí bohužel představuje u velkého množství lidí (zejména žen) takzvanou rizikovou partii, co se týče ukládání podkožního tuku. Mezi další rizikové partie pak typicky patří oblast břicha zejména u mužů a boků a stehen u žen.

    Zbavit se přebytečného tuku z těchto míst je nejobtížnější a trvá nejdéle - a to navzdory tomu, že danou partii zatěžujeme cvičením víc než ostatní.

    Důvod je ten, že tělo nikdy nespaluje tuk izolovaně - podle toho, na co útočíme tréninkem - ale vždy z celého těla zároveň a právě z problémových míst nejpomaleji, neboť zde je koncentrace tukových polštářků nejvyšší.

    Izolované cviky nepřinesou výsledky

    Pokud se snažíte zhubnout břicho pomocí sed-lehů nebo jiných cviků na břišní svaly, paže posilováním bicepsu a podobně - pak počítejte s tím, že vaše dřina se nesetká s úspěchem. Sice zpevníte své svaly, ale nikdy je nikdo neuvidí, jelikož zůstanou schovány pod vrstvou tuku.

    Pro účinné hubnutí je proto nutné zařazovat komplexní cviky - to jsou takové, které působí na velké svalové partie (nohy, hýždě,...) anebo na většinu svalů těla.

    Mezi ideální cviky na hubnutí hýždí i všeho ostatního tak patří dřepy, kliky, shyby (přítahy k hrazdě), lehké mrtvé tahy, výpady (obdoba dřepů s tím rozdílem, že provedete krok vpřed a teprve v téhle pozici jdete do podřepu) a další.

    Nižší intenzita, delší doba cvičení

    Pokud vyrazíte do posilovny s úmyslem hubnout, a nikoli nabírat svalovou hmotu, potom musíte tomuto cíli uzpůsobit svůj tréninkový plán. Začněte aerobním cvičením například na rotopedu, veslovacím trenažeru či běhacím pásu a poté se vrhněte na výše zmíněné cviky. Provádějte velké množství opakování s minimální zátěží (20 a více opakování) a menší množství sérií na cvik (maximálně 3). Trénink zakončete opět na rotopedu nebo pásu.

    Pamatujte, že nebudujete sílu ani svalovou hmotu, proto udržujte nižší intenzitu cvičení. Série nesmí být prováděny do vyčerpání svalů.

    Aerobní cvičení pro pálení tuků na hýždích

    Aerobní aktivita je taková, při níž svaly vykonávají práci za přítomnosti kyslíku, a jedná se o činnost dlouhodobou s nižší intenzitou. Právě takovýto typ činnosti je ideální pro spalování tuků. Tělo nejdříve bere energii pro výkon primárně ze zásob glykogenu - tedy cukru ve svalech. Čím déle však námaha probíhá, tím více tělo přechází ze spalování cukrů na spalování tuků.

    © 2017 PhenRx pro vaše úspěšné zhubnutí. 
    Vytvořeno službou Webnode Cookies
    Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky